Ukrayna hakkında bilgi

Ukrayna, Avrupa'da Karadeniz'den komşumuz olan bir devlettir. Ülke Kuzeyde Beyaz Rusya, doğuda Rusya Federasyonu, güneyde Azak Denizi,Karadeniz, Moldavya ve Romanya, batıda ise Macaristan,Çek Cumhuriyeti ve Polonya ile çevrilidir. Ülke'de Çoğunluk olarak yüzde 78 ler ile Ukraynalılar, azınlık olarak ta Ruslar 17.5 ile en çok olan azınlık ve beyaz rus ve Kırım tatarları oluşturur. Ukrayna nüfusu yaklaşık olarak 46 milyon olarak sayılmıştı. Ülkenin resmi dili Ukraynaca iken 2012 de yapılan bir düzenleme ile Rusca'da resmi dil olarak yasadan geçirildi.

Ukrayna halkının etnik kökenleri

Bir zamanlar Ukrayna'ya Rutenya ismide verilmiştir. Bilimsel olarak en çok yaygın olan görüş Ukraynalıların Ruslar ile beyaz rusların karışımından olduğu yönündedir.

Tezlere göre 14-16. y.yıllarda doğu slav kavimlerinin kaynak olduğu yönindedir.

Bir başka tezde ise bu görüş tam ters yönde rusların Ukraynalılardan meydana geldiği yönündedir ki bu tez bilimsel olarak bakıldığında daha gerçekçi gibi gözükmektedir.
Çünkü 8-9. yüzyıllarda Kiev başkent olarak kurulan Kiev rus devletinin halkının mevcut slav kavimlerinin temsilcileri olduğu bir gerçektir.Yaklaşık olarak 14. yüzyıla kadar devam eden Kievrus devleti Moğolların gelmesi ile kuzeye doğru göç ederek Moskova başkent ilan edilerek yeni bir rus devleti kurmuşlardır.

Bu bağlamda da Ukraynalılar rus kültürünü benimsemiş kendi kültür ve dillerinden
uzak kalmışlardır ta ki bağımsızlıklarını ilan edip turuncu devrim ile Ukraynacanın önem kazanması ile Ukrayna milliyetçiliği artmış Ukraynaca önem kazanmaya başlamıştır.

Ukrayna ekonomisi
Ulkede tarım ve sanayi oldukça gelişmiştir. Ayrıca manganez ve demir rezervi ve kömür rezervleri
madencilikte öne çıkan madenlerdir. Demir çelik fabrikaları Zaparoje agnoupor ve Pantelimonovsk metalurji fabrikaları ham madeni işleyen fabrikalarıdır.  Sun'i gübre üretimi, sülfirik asit ve şeker fabrikaları ekonomide önemli yer tutar. Sanayi tesislerinde kullanılan enerjinin hemen tamamı fosil yakıtlarından elde edilir. Ulkenin en gelişmiş şehirleri olarak,
Kiev, Donetsk, Harkov, Dnipropetrovsk, Zaparoje, Kirivoyrog Sivastopol ve Odessa olmak üzere başı çeker. 

Ülke Ekonomisi tarım ve sanayiye dayalıdır. Makinalı tarım oldukça yaygındır . Ülke çapında yaklaşık sekiz bin kollektif çiftlik (Kolhoz) ile 1700 civarında devlet çiftliği (Sovhoz) faaliyettedir. Ayrıca bol miktarda tahil ve şeker pancarı ve patates üretilir. Ukrayna avrupanın bir nevi buğday ambarıdır.

Комментариев нет:

Отправить комментарий